Cine ar fi inventat Teorema lui Pitagora, de fapt. Ipoteza care schimbă tot ce ai învățat la orele de matematică VIDEO

de: Iulia Kelt
21 12. 2023

Despărțind mitul de realitate, teorema lui Pitagora nu a fost o invenție a matematicianului grec. Dovezi istorice antice dezvăluie că acest principiu era cunoscut mult timp înainte de el.

Vezi și: Doi liceeni au deslușit unul dintre marile mistere ale matematicii. Ce teoremă celebră au rezolvat, experții credeau că e imposibil

Vezi și: Teoria lui Darwin de acum peste 140 de ani a fost, în sfârșit, confirmată

Experții au găsit dovezi grăitoare

Experții afirmă că constructorii de la Stonehenge, înainte cu milenii întregi de nașterea lui Pitagora, foloseau deja teorema lui Pitagora în structurile lor. De asemenea, o tăbliță babiloniană, numită Plimpton 322, înscrisă cu caractere cuneiforme, demonstrează cunoștințe de trigonometrie cu mult înainte de perioada grecească.

Babilonienii, reprezentați de un matematician necunoscut, au anticipat descoperirile lui Pitagora, stabilind baza trigonometriei cu mai bine de 1.000 de ani înainte de el, conform studiilor cercetătorilor de la Universitatea din New South Wales (UNSW).

Această tăbliță, veche de peste 3.700 de ani, depășește cunoștințele actuale, constituind cel mai vechi și precis tabel trigonometric din lume. Se presupune că acest instrument ar fi fost utilizat pentru topografie și pentru calcularea structurilor mari precum temple, palate și piramide.

Vezi și: Cine a fost primul om de știință din lume: Nu e Platon sau Pitagora, n-o să-ți vină să crezi

Vezi și: Până unde a ajuns inteligența artificială: acest algoritm creează teoreme matematice

Ce demonstrează descoperirile

Aceste descoperiri dau naștere unui set de întrebări cu privire la abilitățile și cunoștințele antice, punând sub semnul întrebării cum au putut fi realizate construcțiile colosale fără cunoștințele pe care le considerăm esențiale în prezent.

Fără dar și poate, efortul de cercetare condus de Dr. Daniel Mansfield de la Universitatea din New South Wales, Australia, a evidențiat importanța tăbliței Plimpton 322.

Acest artefact babilonian nu numai că ar conține cel mai vechi tabel trigonometric cunoscut, dar prezintă și o metodă inovatoare de trigonometrie bazată pe rapoarte, nu pe unghiuri și cercuri.

 

Vezi și: Bărbatul care a reușit să-și calculeze singur data morții. Cum a reușit, de fapt

Datorită abordării distincte a babilonienilor în aritmetică și geometrie, această tăbliță nu este doar cea mai veche, ci și cea mai precisă lucrare trigonometrică completă din lume.

Rezultatele cercetării oferă o perspectivă unică asupra modului în care matematica a fost înțeleasă și aplicată în civilizațiile antice, demonstrând un fapt cert: cunoștințele matematice depășeau cu mult așteptările și înțelegerea modernă a vremii respective.

Vezi și: Descoperirea veche de 3.800 de ani care arată o civilizație mult mai avansată decât ne-am fi gândit. Misterul tăblițelor babiloniene